BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 6.07.2018| Okunma Sayısı: 1451

 

İDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEĞİLDİR!

ÇOCUKLAR İÇİN;  KORKULARIMIZLA AYRIŞMAYA SON VERELİM.

 

Son dönemlerde artan ve görünür hale gelen çocuk istismarı ve en ağır çocuk hakkı ihlallerinden biri olan çocuğun cinsel istismarı; “münferit, sapık, hasta, idam, hadım” sözcükleri ile adeta çözümsüzlük üreterek tartışılmaktadır.

Evrensel değerlere uygun, bilimsel, çocuk hak ve özgürlüklerini esas alan, devletin yükümlülüklerinin belirlendiği, hukuk güvenliğinin ve toplumsal değer yargılarının sağlandığı koruyucu yöntemler belirlenmelidir. Çocuklar üzerinden yaşadığımız korkular, siyasetler üstüdür. Üreteceğimiz çözüm de toplumsal ayrışmadan uzak olmalıdır. Kamuoyunda, can yakıcı çocuk istismarı vakıaları tartışılırken, konunun esasından uzak, anlık öfke ile dolu ve tarafgir bir dilin baskın olduğu görülmektedir. Oysa zaman, ayrışılacak zaman değildir. Unutulmamalıdır ki, öncelikli sorumluluk devletindir. Tüm kişi ve kurumlar, farklı alanlarda çalışan meslek kuruluşları bir araya gelerek sorunun çözümü noktasında yol gösterici ve çözüm üretici olmalıdır.

            Öncelik, çocuğa dönük şiddeti önleme planları olmalıdır. Bağımsız ve özgür düşüncenin gelişme ortamına sahip olduğu üniversitelerde, bilimsel akademik çalışmalar yapılmalıdır. Saha araştırmaları ile veri toplama ve değerlendirme çalışmaları gerçekleştirilmeli, riskler ve nedenler belirlenmelidir.

Eril cinsiyetçi söylem ortadan kaldırılmalı, çocukların evrensel değerlere uygun, kadın erkek birlikte eğitim almaları sağlanmalıdır. Hukuk güvenliği sağlanmalı; her yurttaşta, aynı olaya aynı hukuksal korunmanın ayrımsız sağlanacağı inancı olmalıdır. Kanunlardaki fahiş cezalar sonucunda, fiili olarak cezasızlık halinin ortaya çıkması engellenmeli, adil yargılama ile evrensel değerlere uygun cezalandırma yoluna gidilmelidir. Çocuğun korunması ile ilgili müdahale görevini de içeren idari kurumsal yapı tesis edilmelidir. Sivil toplum örgütlerinin, dernek ve vakıfların bağımsız çalışma yapmasına fırsat tanınmalıdır. Siyasi yakınlıktan uzak,  çocukla ilişkide bulunan tüm kişi,  kurum ve kuruluşların; eşit şartlara sahip olması, denetlenmesi ve kurallara uyması sağlanmalıdır. Ekonomik eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Eğitsel, bilimsel ve sanatsal gelişimin önündeki engeller kaldırılmalı, toplumun tüm katmanlarınca ulaşılabilir olması sağlanmalıdır.

            Çocuğa, hayvana, kadına dönük şiddet; toplumsal şiddetin güçsüz olanda yoğunlaşmasıdır. Gücün çürümüşlüğü her türlü insani değer yargısından uzak bir biçimde tezahür etmektedir. Ancak çözümü; salt ceza kanunlarında yapılacak değişikliklerde görmek, sorunu suç işlendikten sonra faillerin bedenleri üzerinden kısasa kısas yöntemiyle ortadan kaldırma çabasından başka bir şey değildir. Bunun da her şeyden önce çocuklarımıza bir fayda sağlamayacağı açıktır. Hamasi söylemlerle çocukların ne kadar sevildiğini anlatmak yerine kamu ve özel kaynakların çocuklar yararına kullanımı sağlanmalıdır.

Meselenin bütüncül çözümü için öncelikle daha önce kurulması reddedilen daimi TBMM Çocuk İstismarı Komisyonu’nun kurulması, yıllardır bekletilen Çocuğa Yönelik Şiddeti Önleme Ulusal Eylem Planı'nın çıkarılması ve uygulanmaya başlanması, bu alanda çalışan kamu idaresi tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Çocuğa yönelik şiddet, münferit olay veya olaylardan ibaret olarak ele alınmadan, görünür olan ve olmayan çok sayıda şiddet türünün ve vakasının mevcut olduğu bilinciyle, tüm istismar hallerini bir bütün olarak kabul ederek çözülmelidir.

 

           

 

İDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEĞİLDİR!

İdam ve hadım gibi insan haklarına aykırı “infaz” yöntemlerinin uygulandığı ülkelerdeki sonuçlara bakıldığında, bu yöntemin suçun ortadan kaldırılması için asla çözüm yöntemi olmadığı net olarak görülecektir. Çocuğa yönelen her türlü istismar için çözüm: Çocuğa özgü adalet, Koruma ve Rehabilitasyondur. Kısacası çocuk politikasıdır. Bu bağlamda şiddete şiddet ile karşılık vermek yerine çocukların korunması odağında bütüncül çözüm üretilmelidir.           

  

   ADIYAMAN BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU                                      

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

20.04.2024
AV. BİLAL DOĞAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.