BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 3.01.2013 22:00:00| Okunma Sayısı: 3509

ADIYAMAN BAROSU

     BASIN AÇIKLAMASI

 

Bundan yaklaşık bir ay kadar önce Eskişehir 1.Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen bir davanın ara kararı esnasında ayağa kalkmayan bir bayan avukata , mahkemenin hakimi tarafından ağır sözler söylenmiş.Kendisine ağır sözler söylenen genç avukat da baro başkanına hadiseyi iletince,sayın baro başkanı mahkeme hakiminin bulunduğu duruşma salonuna giderek, HMK’da yemin ve nihai karar dışında bir durumda ayağa kalkma olmadığını , kimsenin ara karar esnasında ayağa kalkmak zorunda olmadığını ve herkesin bu madde hükmüne uyması gerektiğini  hakime uygun bir dille ifade etmiştir.Karşılıklı fikir teatisinden sonra hadise son bulmuştur.Fakat hadiseden üç-dört saat sonra mahkeme nereden ve kimden esinlendiyse ,hadise hakkında yanlı ve baro başkanını suçlayıcı tutanak tutmuş ve basına da yanlı bilgi vermiş, Eskişehir Baro Başkanının mahkemeyi bastığı basında ifade edilmiştir.Bunun üzerine HSYK başkanlığı da avukatları tahkir ve tezyif edici bir basın açıklaması yapmıştır.

Eskişehir Baro Başkanı Sayın Avukat Rıza Öztekin , barosu mensubu bir avukata reva görülen bir muamele karşısında kanundan doğan yetkilerini kullanarak yaptığı bir tasarruf ve bunun sonucu olarak, karşılıklı hoşgörü ve dialogla çözülen meseleyi , etraf sütlimanken adeta bir yerlere gözdağı verircesine HSYK’nın yapmış olduğu açıklama ortaya köz gibi düştü. Yargı erkinin zaafiyetlerini ortaya koyma açısından bu açıklama çok   manidardır.Muhakeme üçlüsünün önemli bir unsuru olan savunmanın temsilcisi olan avukatları adeta tezyif edercesine yapılan açıklama bizde şok etkisi yapmadı.Sadece, aysbergin görünen yüzüne birkaç santimetrelik bir yer daha ekledi.Savunma hakkı kutsalmış.HSYK’ya soralım bakalım savunma hakkı kutsal mı? Mahkeme salonundan geri geri adımlarla çıkan kutsal savunma hakkı ?..

 

             HSYK bu açıklamasıyla  Avukatlara sırça saraylardan bakma , küçümseme ve avukatı potansiyel suçlu görme  muamelelerine bir yenisini daha  eklemiş oldu.

 

            Bir hakim adayı daha göreve başlamadan önce, eğitim merkezlerinde kendilerine avukatlar hakkında nasıl yanıltıcı bilgiler verildiğini, onlara karşı ne gibi tedbirler alınması gerektiğini tavsiye edenlerin bulunduğu platformda farklı bir davranış aramak biraz safdillik olmaz mı?

 

            Biz CMK gereği baronun zorunlu müdafilik atamasının yetkisini kendisinde gören mahkemeler mi görmedik.Duruşma salonundaki avukatı durup dururken salondan atmakla tehdit eden hakimler mi görmedik.Görevini yerine getirirken avukatlara hakaret eden hakimlerin şikayet edilmesine  rağmen “hakkında soruşturma açılmasına yer olmadığını dair verilen kararlar” mı görmedik?

 

            Siz hiç duruşma salonunda cübbesiz oturan veya duruşmanın mehabetine uymayan bir savcının, hakim tarafından salonun dışına davet edildiğini duydunuz mu?

 

            Duruşma salonuna yapılan ve yargı triosunun kürsüsünün boyutları size hiçbir fikir vermiyor mu? Silah ruhsatı verilirken bile hakim ve savcıya sonsuz hak ve harç muafiyeti verilirken, avukatın bunun dışında tutulması, pasaport kanunundaki haklardan avukatların mahrum kılınması, avukatlık kanunun açık ifadesine rağmen avukatlık kimliğinin resmi belge sayılmaması, avukatlık kanunu, savunma hakkı yerine getirilirken ilgili yerlerden her türlü belge ve bilgileri almak hususunda avukata yetki verirken, pratikte bunun tanınmaması her halde bir şeyler anlatıyordur.

 

            Yargı içinde oluşturulmaya çalışılan kast sisteminin son bulması , avukatların bu sistem içinde bir parya olmadığının anlaşılması, avukatların hakkı olan itibarının sağlanması bizim ve ilgili birimlerimizin asli bir görevidir.Bu konuda vereceğimiz hiçbir taviz kalmamıştır.Legal veya illegal bütün kurum ve kuruluşların hukuk devletinden pervasızca söz edebilmeleri için, savunma mekanizmasının temel ve vazgeçilmez unsuru olan avukatlık mesleğine gerekli saygıyı ve ehemmiyeti göstermeleri gerekmektedir.

 

            HSYK’nın yayınlamış olduğu talihsiz beyanın içeriğinin kasdı aşan bir ifade olduğunu zikretmelerini bekliyoruz.Biz avukatların haklarını her platformda ve legal ölçüler içerisinde korumaya karar vermişiz ve  bu konuda engel tanımıyoruz.Değerli meslektaşlarımıza reva görülen davranış ve benzetmelerden dolayı da ziyadesiyle rahatsızız.

 

            Bu konuda söylenecek çok söz var.Biz yargı içindeki problemleri görme ve çözüm üretme adına bu hususu bir kilometre taşı olarak görüyor,ilgili mercilerin bu yaraya neşter vurmasını temenni ediyor, savunmanın yılmaz temsilcileri olan avukatları ve kamu oyunu saygıyla selamlıyoruz.04.01.2013

 

 

 

                                                                                              Av.Abdullah TEL

                                                                                              Adıyaman Baro Başkanı

 

              

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

25.04.2024
AV. BİLAL DOĞAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.