Basın Açıklaması

BASIN AÇIKLAMASI

Star Gazetesi’nin 28.06.2017 tarihli sayısında manşetten sarmalık kıyılmış tütün fotoğraflarıyla birlikte verilen “Terörün Yeni Finans Kaynağı” başlıklı haber ve bugün aynı doğrultuda Sabah ve Akşam gazetelerinde yayımlanan sarmalık kıyılmış tütün üreticilerini teröre destek olmakla suçlamaya varacak şekilde yapılan haberler kasıtlı olup bu haberlerle Adıyaman’daki binlerce yurttaşımız teröre destek olmakla suçlanmaktadır. Bu haberler Adıyaman kamuoyunda ve özellikle tütün üreticilerinde kısacası hepimizde ciddi rahatsızlık ve öfke yaratmıştır.

Tek başına içim özelliğine sahip dünya değeri olan Adıyaman sarmalık kıyılmış tütününün ve bu tütünün yetiştiği ilimizin ve üreticilerimizin bir kısım ulusal yayın yapan gazetelerdeki basın ahlakıyla bağdaşmayan mesnetsiz haberlerle terörle bağdaştırılması kabul edilemez bir durumdur. Bu haberleri yapan tüm basın kuruluşlarını şiddetle kınıyoruz. Adıyaman Barosu olarak Adıyaman’da yaşayan tüm halkımızın haysiyet ve şereflerine içeriği itibarıyla dokunan ve saldırı niteliği taşıyan bu haberleri yapan basın kuruluşlarından haberlerini düzeltmelerini bekliyoruz. Aksi takdirde konuyla ilgili basın kuruluşları aleyhine her türlü cezai ve hukuki yasal yollara başvuracağımızın bilinmesini isteriz.

Bin bir emek ve zahmetle tüm aile fertlerinin, kadınların, çocukların, yaşlıların hep birlikte yetiştirdikleri alın teri olan tütünün bu şekilde haberlere konu edilmesi, terörle özdeşleştirilmesi, halen yasaklı olması üreticilerimizin hem ekonomik hem psikolojik mağduriyetlerine neden olmaktadır. Tütün yasağının bu şekilde devamı Adıyamanlı üreticinin sık sık bu tür haberlere konu olmasına neden olacaktır.

Bu nedenle parlamentodaki tüm partilere açık çağrıda bulunuyoruz. Adıyamanlı tütün üreticisinin tek geçim kaynağı olan, sarmalık kıyılmış tütünün geleneksel alış ve satışını yasaklayan ve çok ağır cezalar öngören 4733 sayılı yasanın 8.maddesinin sarmalık kıyılmış tütüne ilişkin başlangıç kısmı ile “o” bendinin kaldırılmasını veya Adıyaman sarmalık kıyılmış tütünün geleneksel alış ve satışını serbest hale getirecek şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.

Adıyaman’ın temel sorunları ve çözüm önerileri konusunda Adıyaman’da ki sivil toplum örgütleriyle, siyasi partilerle, tütün üreticileriyle ve duyarlı Adıyaman halkıyla birlikte her türlü çalışmaya destek olacağız, kasıtlı haberin yayınlanmasından sonra bu habere yönelik haklı tepkilerini gösteren Adıyaman Milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Milletvekillerimizden sarmalık kıyılmış tütün sorununun çözümü konusunda gerekli yasal düzenlemelerin çıkartılması hususunda aynı duyarlılık ve gayreti bekliyoruz.

Ayrıca son günlerde, ulusal gazete ve televizyonlarda anamuhalefet partisi genel başkanının başlattığı “Adalet” yürüyüşü konusunda ciddi tartışmalar yaşanmaktadır. Ülkemizin yargı sisteminin ve bu sistemin doğurduğu adaletsizliklere dikkatleri çekmek için Anamuhalefet partisi Genel Başkanı’nın Ankara’dan başlattığı barışçıl, demokratik bir hakkın kullanılması şeklindeki “Adalet” yürüyüşünü bir yargı kurumu olan Adıyaman Barosu olarak çok değerli buluyoruz. Çağdaş bir hukuk devletinin ancak güçlü ve adil bir yargıyla tesis edileceğine olan inancımız gereği Adıyaman Barosu olarak “Adalet” yürüyüşünü de destekliyoruz.

Kamuoyuna Saygılarımızla

                                                                                                             Av.Mustafa KÖROĞLU
                                                                                                            Adıyaman Barosu Başkanı