5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ

               

 

             5 Nisan Avukatlar Günü

Değerli Meslektaşlarım, 5 Nisan Avukatlar Günü 5 Nisan 1958 tarihinde Türkiye Barolar Birliğinin Kuruluş çalışmalarının başladığı gün olarak daha sonraları Avukatlar Günü olarak ilan edilmiştir. Ülkemiz Avukatlarına mahsus bir gündür.

1958 tarihinden beri her 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kutlanır. Bugün de genel olarak savunmanın sorunları ile birlikte yargının sorunları ve eksiklikleri tartışılır.

Hukuk Devletinin, bağımsız ve tarafsız yargının olmazsa olmazı olan savunma bağımsız ve tarafsız yargının vazgeçilmez saç ayaklarından biridir.   Savunmanın tarafsız ve bağımsız olmadığı bir yargılamanın adil olması mümkün değildir.  Savunmasız bir yargı düşünülemez.

Günümüz Türkiyesi’nde savunmanın güçsüz ve çaresiz bırakılması için hatta dağılması için bazı girişimlerin olduğu, Baroların bölünmeye, parçalanmaya çalışıldığı, avukatların duruşmalardan atıldığı, dövüldüğü, hatta tutuklandığı, ekonomik olarak geçinemediği için intiharların olduğu, savundukları kişilerle özdeşleştirildikleri ve tutuklandıkları, görevleri nedeniyle öldürüldükleri, hukuksuzlukları duyurmak amacıyla ölüm oruçlarına başladıkları ve öldüklerine şahit olmaktayız.

Avukatları yargının saç ayağı olmaktan çıkarmak ve etkisiz elaman haline sokmak için adliyelerde kırmızı alanların oluşturulduğu, hâkim ve savcılar ile görüşme imkanlarının ortadan kaldırıldığı ve bu alanların iktidar mensuplarına açık olduğu günleri yaşamaktayız.

Avukatlar gününü kutlamaktan çok bugünü haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı bir eylem günü olarak ilan etmemiz gerekmektedir.

Kanunlara uyulmadığı Kanun önünde eşitlik ilkesinin rafa kaldırıldığı kişiye göre yorumların yapıldığı, Yargı, İdari Yargı ve Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulmadığı, Yargı organlarına her gün talimatların verildiği, Hukuk Devletinin olmazsa olmazı olan Anayasa Mahkemesine bile kapatma tehditlerinin savrulduğu Hâkim ve savcıların siyası nedenlerle tehdit edildiği ve görevlerinden alındığı adım adım polis devletine doğru sürüklendiğimiz bu günlerde;

Hukuk devletinin ve adıl yargılamanın savaşçıları olarak biz avukatlar bütün olumsuzluklara rağmen hukuk ve adalet mücadelemizi yürüteceğiz.

Hiçbir şey bir devleti kendi kanunlarını ihlal etmekten daha hızlı yıkamaz. Bunun farkındayız. Diyoruz ki; Adalet ve adil yargılamaya bir gün herkesin ihtiyacı olabilir.  Adaletin güçlüden değil haklıdan yana olması dileğiyle tüm Hukukçuların mücadele gününü kutlarım.

                                                                       Adıyaman Baro Başkanlığı